Sunday, November 11, 2012

Pesan Ibu..

ASSALAMUALAIKUM..

Morning guys..
Bangun kul 6.30 --> gy mandi --> solat subuh.
rasa tenang je hati aku pagi nie. dah lame tak rase tenang mcm nie.
mungkin sebab harapan yg si dye dah bg semalam.

Ingat tak pasal size S yg aku cter tu? Ibu perasan dgn size aku. Ibu tau yg aku ade problem.. cume dye tak tnye je.. dan pagi tadi masa tgh tolong ibu buat breakfast, ibu tnye.. 

Ibu : along oke? ade problem ea..
aku : eh, tak la.. along oke la.. (senyum)
ibu : tapi ibu tau..tak baik tipu2 nie..
aku : betul bu, takde pape.. along oke.. (senyum lg)
Ibu : takpe la klau mcm tu.. cume ibu nak ingatkn, along kene sabar dgn ape je dugaan yg dtg..kalau berkawan pun.. kene hati2..hati org nie, kite tak tau..berkawan tu mmg perlu..kite tgk dye rapat je ngn kite. ade jugak,kdg2 org tu mmg taknak kwn ngn kite, tapi dye taknak bgtau..dye bg mcm2 alasan utk nak elakkan diri dri kwn ngn kite.. ibu nak nasihatkn, along kene sbr..ibu tau along bukan pendendam..selama nie pun, kwn2 along ade je yg tak ikhlas kwn ngn along kn?
aku : *hanya mengangguk.
ibu : haaa... bia kn je. dorg tu tak reti nk hargai along..kdg2 dorg menipu along kn?
aku : *mengangguk lg  eh, cane ibu tau?
ibu : aku tau la, aku nie ibu kau..ape yg along rase, ibu boleh rase tau..tdi ibu tnye, kau angguk je..betul la tu kn?ape la along nie..dorg2 yg tipu along tu, bia lah dorg nak tipu ke ape ke.. yg penting along sabar..sabar tu tak rugi pape pun long..klau dorg tipu sekalipun, lame2 nnt terbongkar jugak..cume masanye je, cpt atau lmbt.. Allah tu Maha Adil..dorg buat along mcm tu, nnt dorg pulak yg kene.. dunie nie mcm roda.. sekarang nie, Allah bg cash je..tak yah tggu dah mati nnt.. dgr nasihat ibu.. sabar,sabar,sabar..okey? *senyum --> peluk
aku : *peluk and tahan airmata --> senyum..

* tak sangka ibu dpt rasa ape yg aku rse.. Allah tu Maha Besar kan? naluri sorg ibu, sgt lah kuat.. lg2 aku rapat ngn ibu.. selalunye, aku cter problem aku kt ibu.. tapi problem kali nie, aku memilih utk berdiam diri..kuar smlm pun, drive sorg2.. sllunye aku akan ajak adik2 bile nak kuar.. tapi kali nie, aku buat sumenye sndiri.. hari nie nak kuar lg.. nak alone.. ke mane? entah..ikut je la kata hati nie..

so sori.. terlalu byk entry sedih dlm nie..sampai korg pun muak nak bace kn? tapi ini lah jln cerita hidup aku.. tak semudah yg disangka..tak seindah yg digambarkan.. Aku redha..entah bile lah kebahagiaan tu nak dtg kn? aku tak hrp byk, aku cume harap agar diberikan peluang..peluang utk membahagiakan dan dibahagiakan..tu je..

dah lah, nak siap2 dulu..
Assalamualaikum..

*bila HATI berkata-kata, JARI akan mula MENAIP*

1 comment:

ketikketok said...

".. to love is to care, to care we must share..."
get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000